Made by: 10Webdesign
Update: 21-12-2010

KaapverdiŽ - informatie over de eilanden

KaapverdiŽ ligt 645 kilometer voor de kust van Senegal en bestaat uit negen bewoonde en acht kleinere onbewoonde eilanden. De eilanden worden in twee groepen verdeeld: de bovenwindse eilanden (Santo Antao, Sao Vicente, Sao Nicolau, Sal en Bao Vista) en de benedenwindse eilanden (Maio, Santiago, Fogo en Brava).

Het is een van de kleinste en armste landen van Afrika. Ondanks buitenlandse investeringen is het massatoerisme op de eilanden nooit echt van de grond gekomen. De Portugezen koloniseerden de (toen nog onbewoonde) archipel eind vijftiende eeuw en gebruikten het als doorvoerhaven voor hun Afrikaanse slaven. Sinds 1975 is KaapverdiŽ onafhankelijk en in 1992 werd het eindelijk een parlementaire democratie. Vanwege de slechte economische situatie hebben veel Kaapverdianen hun heil elders gezocht. In 1990 leefde 70 procent van hen in het buitenland.

Hoewel de eilanden omgeven zijn met veel water, heerst er sinds een tiental jaren een grote droogte. Het regent op de meeste eilanden zelden of nooit, m.u.v. het eiland Santo Antao. Door zorgvuldig aangelegde irrigatiesystemen (meestal m.b.v. ontwikkelingswerk), de terrasbouw en de vele zonuren leveren enkele stukken grond een enorme verscheidenheid aan producten op. Het is hier groen en tropisch met o.a. banananplantages, suikerriet en koffieplantages. Ook het drinkwater is schaars en moet verdeeld worden.

Oppervlakte: 4.033 km≤.

Geografie:
De Kaapverdische eilanden zijn alle van vulkanische oorsprong. Een actieve vulkaan bestaat slechts op ťťn van de eilanden, Fogo. De hoogste piek is 2.829 m (Pico do Cano, Fogo).

Bevolking: 530.000 inwoners (2007).

Taal: Portugees en Crioulo.

Godsdienst: Katholiek (97%)

Klimaat:
De eilanden staan bekend om de stevige winden. De eilanden zijn vrij droog, alleen in augustus (vooral Sao Vicente),september en begin oktober kan het er wel eens regenen, m.n. op Santo Antao, Sao Nicolau en Santiago.

Klimaattype: Tropisch maritiem
Gem. temp. zomer 25-33įC
Gem. temp. winter 20įC
Gem. neerslag in mm. 206 mm
Regenseizoen: Van augustus tot oktober

Cultuur:
De bevolking van de Kaapverdische eilanden is ontstaan uit een mix van Portugese kolonisten en hun oorspronkelijke Afrikaanse slaven. Het eiland kent diverse muziekstijlen. Erg populair is bijvoorbeeld de 'funana': een swingende dansmuziek die vooral in de steden te horen is. Een stuk langzamer en melancholieker is de 'morna': het nationale levenslied.

Toerisme:
Het toerisme op KaapverdiŽ staat nog volledig in de kinderschoenen. Het land is een ontwikkelingsland en de organisatie in het land is niet zoals wij het gewend zijn. Zo is de toeristische infrastructuur nog zeer beperkt.
Dit betekent dat KaapverdiŽ naast grote charmes ook ongemakken kent. Wanneer je ten volle wilt genieten van een reis door KaapverdiŽ, dien je avontuurlijk te zijn ingesteld en onverwachte gebeurtenissen een kans te geven. Hiertegenover staat dat je beloond wordt met een bijzonder overweldigende natuur en prachtige wandelingen.


Kaart van KaapverdiŽ