Sevilla 2015

Donderdag 12 november 2015

Vroeg uit de veren, we kunnen een half uur eerder ontbijten dan dat het ontbijt officieel begint. Om half 8 moeten we namelijk alweer naar het busstation. We gaan weer terug naar Sevilla. Inmiddels is het licht en de zon komt weer op. Onderweg zien we mistvlarden boven het heuvelachtige landschap. We verlaten de heuvels en langzaam aan wordt het weer steeds vlakker. De bus zit behoorlijk vol en in elke dorpje stappen wel mensen in en uit. Na 1,5 uur komen we aan bij het bussstation Plaza das Armas in Sevilla. We weten nu de weg naar onze hostal Jentoft. Onze kamer blijkt zowaar al klaar dus kunnen we de koffers gewoon in onze kamer zetten en is het tijd om de stad te gaan verkennen.

We bezoeken als eerste de Plaza de Toros en voor € 7 kunnen we mee met een rondleiding. We starten in de ring zelf en we zien de diverse ingangen voor de stieren en de toreadors. Van april t/m oktober loopt het seizoen, dus nu geen stierengevechten meer. Alles ziet er dan ook brandschoon uit. Het blijkt dat de kaartjes voor stierengevechten vaak al heel lang van te voren verkocht zijn en de prijzen variëren enorm in prijs afhankelijk van de plaats. Het stierenvechten is omstreden maar er zijn hier toch veel mensen die hier naar toe komen.

We zien nog 2 tentoonstellingen over de stieren en de stierenvechters. We zien de kledij, de doeken, de speren maar ook de koppen van een aantal stieren. In 1992 waren de laatste toreadors gestorven in de ring maar regelmatig moeten mensen toch naar het ziekenhuis en soms betekent dit dat ze met “pensioen”moeten t.g.v. hun verwondingen. Het is toch best bizar.  De stieren worden speciaal gefokt en zijn meestal 5-6 jaar als ze in de ring komen. Als een stier de gevechten overleefd gaat hij terug naar de boerderij en wordt verder gebruikt voor het fokken.

We lopen door prachtige parken en over mooie pleinen. Het is erg druk en er zijn volop koetsjes met paarden aan het rondrijden. We kijken nog in een gratis toegankelijk legermuseum en dwalen uiteindelijk richting het Alcazar om even te kijken waar het precies is. We hebben online kaartjes voor de volgende dag gekocht. Zo komen we ook bij de kathedraal en de wijk Santa Cruz. We bezoeken de Iglesia del Salvador en met een combiticket kunnen we de volgende dag ook de kathedraal nog gaan bezoeken. De kerk is met veel pracht en praal en heel groot. Daarna dwalen we door Spaanse winkelstraatjes zonder de toeristenwinkels. We komen nog uit bij Metropol Parasol, een plein met soort kunstige parasols. Mensen zijn hieronder aan het skaten of zitten gewoon lekker een boek te lezen en kinderen spelen. We eten in de avond bij de markthal die we de vorige keer al ontdekt hadden.

Vrijdag 13 november 2015

We nuttigen een karig ontbijt met 1 broodje en koffie en gaan dan op weg naar het Alcazar. Iets voor 10 uur staan we in de rij, tussen grote groepen andere mensen. Gelukkig kan je de drukte soms best een beetje ontlopen door de grote groepen te mijden. Vooral het middelste gedeelte is werkelijk prachtig met heel veel mozaïeken. De grote tuinen zijn allemaal verschillend van opzet met vele fonteinen. Begin van de middag staan we weer buiten en gaan verder richting de kathedraal. Er staat een enorme rij voor de ingang, maar doordat wij de combi-ticket van de dag ervoor hebben kunnen wij zo doorlopen.

Deze kathedraal is zeker zeer indrukwekkend te nomen. We kunnen ook helemaal naar boven in de Giralda toren. Hier geen trap maar een soort pad wat omhoog loopt langs de binnenzijde van de toren. Boven gekomen een prachtig uitzicht al is het helaas niet geheel helder vandaag. We bekijken alle zijden van de toren en lopen dan weer naar beneden en bekijken de kathedraal verder van binnen.

Via de giftshop en de tuin staan we ruim een uur later weer buiten. We bezoeken nog de Alameda de Hercules en de Macarenamuur. We steken daarna de Puerta de la Barqua over en lopen over een verlaten gebied en park waar ooit de Expo heeft plaatsgevonden. Prachtige  gebouwen die hier nu nutteloos staan te zijn en veel dingen zijn duidelijk in staat van verval. Eigenlijk toch wel zonde. ‘s-Avonds eten we in de wijk Triana.

Zaterdag 14 november 2015

Om 7.15 uur is het alweer tijd om naar het busstation te gaan en aldaar eten we een ontbijtje. Op de tv zien we dat er iets gebeurd is in Parijs, er wordt gesproken over een terreuraanslag met veel doden. We schrikken hier toch wel van. Om 7.45 uur zitten we in de bus naar het vliegveld. De bus doet er iets langer over dan op de heenweg. We kunnen aansluiten bij een lange wachtrij voor de incheckbalie’s. Gelukkig gaat de bagagecontrole juist weer heel snel. Op geplande tijd vertrekken we en genieten we door het heldere weer van de prachtige landschappen onder ons. Bij Noord Frankrijk komt de bewolking en trekt het dicht en  met een flinke wind wordt het een harde landing. Dat is even slikken: het is hier grijs, grauw en echt koud. Welkom terug in de herfst in Nederland.