Barcelona 2011

Woensdag 12 oktober 2011

Om 14.15 uur komen we met de bus aan op Barcelona Sants en voelen we meteen de hitte van de 31°C. We gaan op zoek naar de metro lijn 3 naar station Licea gaat. In het metrostation blijkt het nog een stukje warmer en dan moet je ook nog slepen met je tassen. Het zweet staat ons op de rug. We zijn dan ook erg blij als we om 15 uur voor ons hotel Sant Agusti staan. We kunnen met een lift naar onze kamer 216, op de 2e verdieping. Klein, maar netjes. We ontdoen ons van onze lasten en verkleden ons in een korte broek.

We dwalen eerst door de Gotische wijk, drinken een bak koffie, eten een ijsje en lopen dan verder richting haven. We lopen een rondje op Port Veill, langs het IMAX en het aquarium en vergapen ons aan de gigantische jachten. Als we even op een bankje zitten aan het water zijn we getuige van een zgn “Zakkenroller”. Naast ons zitten 2 mensen op het bankje verdiept in de foto’s op hun telefoon met de rugzak naast zich. Op een gegeven moment staat er een man achter ons bankje en met zijn hand is hij aan het friemelen aan de rugzak van de mensen. Terwijl we samen deze man aankijken gaat hij gewoon door, je kan het gewoon niet geloven, zeer brutaal. Reinier spreekt de man er op aan en die wordt geïrriteerd en boos en loopt uiteindelijk langzaam op weg op zoek naar nieuwe slachtoffers. We waarschuwen de mensen op ons bankje toch maar even want die hebben niets door gehad. We worden door de man nog steeds “boos” aangekeken als we weglopen. Hij was waarschijnlijk niet zo blij dat wij hem in de gaten hielden.

Wij lopen over een brug, die erg druk belopen wordt en gaan richting strand. Op het strand blijkt het erg druk, het is dan ook deze dag  een feestdag en iedereen is vrij. We lopen helemaal langs het strand over een soort boulevard en steken op een gegeven moment door de stad in de richting van Parc de la Ciutadella. We moeten even zoeken hoe we een grote weg over moeten steken. Ook in het park blijkt het erg druk. Er zijn ook mooie fonteinen. We lopen en lopen en gaan de weg richting hotel maar weer eens opzoeken. Het is al aardig laat geworden en we trekken in ons hotel even wat anders aan. We eten in het restaurantje direct naast het hotel. We kiezen allebei een visgerecht die vrij snel op tafel staan en ook nog eens prima smaken. Er blijken veel Nederlanders op het terras te zitten. Ook zien we dat er bij de kerk naast het restaurantje een auto gezegd wordt. We delen nog een toetje en zijn dan weer voldaan. Na een douche en nog even lezen zit deze dag er ook weer op.

Donderdag 13 oktober 2011

Om 7.10 uur gaat deze ochtend al onze wekker omdat we om 7.30 uur aan het ontbijt willen zitten. Het is nog zeer rustig in de ontbijtruimte. Eindelijk kunnen we weer een keer bruine boterhammen eten, die door een soort “lopende band” toaster heen gaan. Lekker met ham en scrumbled eggs.  We gaan terug naar de kamer om onze spullen te pakken en gaan dan op weg naar La Sagrada Familia met de metro. We willen er graag voor 9 uur zijn en hopen dan niet te lang in de rij te hoeven staan. We zijn er om ongeveer 8.40 uur en sluiten aan bij de rij die er alweer staat en die heel snel achter ons aangroeit. Om 9.00 uur gaan de kassa’s open en wij zijn om 9.15 uur binnen. Van buiten ziet het er al zeer indrukwekkend uit.

We hebben ook een liftticket gehad om in 1 van de torens omhoog te gaan, dit gaan we eerst doen. We dalen daarna via de trappen weer cirkelend naar beneden. Af en toe hebben we mooie uitkijkjes. Daarna vermaken we ons tot ongeveer 12.30 uur met het bekijken van de indrukwekkende binnen- en buitenkant. Het is heel erg druk en soms moet je even wachten tot de mensen uit je beeld zijn. Vooral bovenin de kathedraal zijn veel mooie dingen te zien en daar staat niemand voor in de weg.

Na de bezichtiging halen we een broodje met drinken en stappen we weer in de metro naar Parc Guëll. We hebben voor 2 dagen onbeperkt reizen een OV-kaart gekocht voor maar € 11,50 p.p. Vanaf het metrostation Vallcarca moeten we nog een flinke klim maken naar het park. Ze zijn zo aardig geweest om roltrappen te installeren, die het zowaar nog doen ook. Dit scheelt een hoop gezweet in deze hitte. We komen uit bij de bovenkant van het park. We zoeken even een bankje om even te eten en te drinken. Dan dalen we af en komen ook weer langs bijzondere creatie’s van Gaudi. Een mooie brug, aparte bankjes, prachtige zuilen, allemaal bijzonder om te zien. Ook hier weer heel wat mensen en ook vele verkopers die hun kleedjes hebben uitgerold met allerlei souvenirs voor 3 of 5 euro. Ook staan er verschillende levende standbeelden.  Ook vele schoolklassen, waaronder ook Nederlandse, lopen hier rond. We nemen even plaats op de beroemde Mozaïek-banken. Al snel vinden we het daar te warm en dalen we verder af. Ook moet je hier soms even wachten tot mensen weg zijn om een foto te kunnen maken. In het winkeltje beneden kopen we nog een boek over Gaudi.

Met de meute lopen we weer naar beneden, deze keer een minder steile route en nu naar metrostation Lesseps. Van ons laatste geld kunnen we nog net een blikje fris kopen. Gelukkig komen we even verderop een bank tegen, zodat we weer euro’s in de portemonnee hebben. We besluiten maar terug te gaan richting hotel. We droppen even onze tassen af en lopen nog even naar de Boqueteria markt en kopen hier nog wat fruit. Het is een zeer kleurrijk geheel waar van alles te koop is, van schapenkoppen, hersenen, tot hele hammen, allerlei soorten noten, fruit, groente en snoep. We besluiten nog even de Rambla af te lopen naar het Catalunya plein. Dit blijkt behoorlijk groot en druk. We eten ons fruit op dat niet allemaal even goed meer is, er verdwijnt dan ook iets in de prullenbak.

In ons hotel zetten we nog even de foto’s van deze dag op de laptop en rond 19.30 uur begeven we ons richting Bob en Annemieke waar we mee afgesproken hebben om te eten. Op een pleintje vlak bij hun hotel hebben ze leuke restaurantjes. Als we aankomen hebben ze al een tafeltje dus kunnen we zo aanschuiven. Wij kiezen allebei voor tonijn, de andere kiezen verschillende tapasgerechtjes. We kletsen over onze ervaringen van de wandeltocht maar ook wat we gedaan hebben in Barcelona. Hier hebben we dan toch weer zeer wisselende interesse’s. We doen verschillende dingen tijdens onze bezoeken aan de stad. We nemen nog een dessert en drinken even verderop nog wat. Om 22.30 uur nemen we afscheid en lopen wij 30 minuten terug. Er is nog aardig wat vol op de been zo laat. Wij duiken lekker onze bedjes in, nog 1 dag te gaan.

Vrijdag 14 oktober 2011

Deze nacht slapen we een stuk beter zonder luidruchtige buren, zoals de nacht ervoor. We gaan er weer vroeg uit en zitten om 7.30 uur weer aan het ontbijt. Het is nu iets drukker dan de vorige ochtend. De koffers worden ingepakt en opgeslagen in een speciaal “hok” van het hotel. Zo hoeven we niet de hele dag met onze koffers te slepen. Deze keer hoeven we maar 2 stations met de metro naar Passeig de Gracia. We moeten hier ‘s-avonds ook heen voor de trein naar het vliegveld dus checken we even de vertrektijden van de trein die 1 x per half uur blijkt te gaan. Dan gaan we op zoek naar onze bestemming Casa Batllo, maar we lopen eerst verkeerd waardoor we ook nog even Casa Mila van de buitenkant kunnen bewonderen. We lopen terug en zonder rij kunnen we na betaling van € 18,15 naar binnen.

We krijgen een soort audioguide in het Engels zodat we overal in het huis de uitleg kunnen horen. Ook hier weer veel mensen, vooral veel Aziaten. Deze zijn zeer irritant want ze moeten overal een foto van met zichzelf erop. Het huis heeft veel ronde vormen, met veel houtwerk, gekleurd glas, tegeltjes en mozaïek. De vormen verwijzen vaak naar dingen in de natuur. In het midden is een soort trappenhuis met aan beide kanten tegeltjes. Deze gaan van beneden naar boven van licht naar donkerblauw. De ramen gaan van groot naar klein. Het gaat allemaal om licht en lucht in het huis. Halverwege komen we op een soort terras met veel mozaïek en daarna staan we op het dakterras. Prachtige kunstwerken en uitzicht over de omgeving. We dalen af en kijken nog even in de shop maar komen niets.

Het is 11.15 uur en hebben inmiddels wel trek gekregen dus halen we een broodje en drinken. We kiezen ervoor om naar Monjuic te gaan. Hiervoor gaan we naar het metrostation Espanya. Ook hier komen we weer uit op een groot plein. We lopen omhoog naar een soort paleis via allerlei trappen. In dit gebouw blijkt het museum van de Moderne Kunst te zitten. We passeren ook nog de fonteinen, die echter niet werkzaam zijn. Even een kop koffie en verder omhoog. We nemen nog even een kijkje in een botanische tuin en dan verder naar de Olympische stadiums van 1992. Er liggen wel 2 flinke zwembaden en een stadium waar we even binnen kijken.

Eerst bedenken we dat we met de kabelbaan meegaan, maar daar zien we toch maar vanaf. We dalen af met de benenwagen naar de haven. Hier reserveren we een boottochtje om 15.30 uur. We hebben dan nog 3 kwartier, we bedenken dat we wel even kunnen gaan eten. Dit blijkt toch erg krap en we bestellen op advies van de ober wat verschillende tapasgerechtjes die snel klaar zijn. Al snel staan er allerlei schaaltjes klaar die ook nog goed smaken. Om 15.15 uur zijn we inderdaad gereed en kunnen we afrekenen. De rekening van € 51 is even schrikken, hebben we dat allemaal opgegeten. Niets meer aan te doen, snel op weg naar de boot.

We nemen plaats op de boot in de schaduw. We zijn gewaarschuwd over de ruwe zee en dit blijkt inderdaad het geval. Als we de haven uitvaren gaat het schip behoorlijk heen en weer. We varen langs de kust en daarna nog door de haven waar 3 grote cruise-schepen liggen en ook nog wat jachten. Na 1,5 uur zijn we weer terug in de haven. Tijd om terug te gaan naar het hotel. Het is maar 1 station met de metro maar die nemen we toch maar even. We verkleden ons even in het kofferhok en gaan dan met tas en rugzak terug naar het metrostation.

We moeten wederom naar Passeig de Gracia en om 18.02 uur hebben we de trein naar het vliegveld. En zo staan we om 18.40 uur voor de incheckbalie’s 20 en 21. Er staan al een paar mensen en achter ons komt er een hele schoolklas. Om 19.00 uur zijn we op weg naar de gate. We gaan zonder problemen door de controle. We drinken nog even koffie en gaan dan alvast bij gate 41 zitten. Nog even tijd om te lezen. Stipt op tijd vertrekken we om 20.35 uur uit Barcelona. Het is uitermate helder en zo zien we onderweg zeer goed de stad Parijs, maar ook Antwerpen, Brussel en Zeeland. Het is ook volle maan, is zeer bijzonder gezicht. Zoals gepland landen we iets voor 23 uur op Rotterdam en zijn we weer terug in Nederland. Als we met de trap naar beneden komen worden we gelijk geconfronteerd met de 9°C die het in Nederland is.  Alles aantrekken wat in je rugzak zit en dan is het nog koud.  De reis zit er weer op en na 12 uur duiken we onze eigen bedjes weer in.