Cambodja week 3

Zondag 4 januari 2015

Voor 8 uur staat er al iemand op ons te wachten en om 8 uur staan we op het station. Onze bagage wordt netjes gelabeld en we gaan met de zgn Mekong Express Limousine Bus op weg naar Siem Riep. In de stad pikken we nog een paar passagiers op en uiteindelijk hobbelen we 4 uur lang om aan te komen in Kampong Thom. Dit is onze bestemming voor vandaag. We eten hier wat en vertrekken dan met de tuktuk naar onze eindbestemming van vandaag een homestay. We moeten nog ruim 30 km rijden. Het homestay project is met hulp van Japan opgezet. We komen bij een familie terecht met 3 kinderen. Er is geen elektriciteit maar met behulp van zonnepanelen wordt een accu gevoed en hiermee is er een lampje en een tv te voeden.

Onze gids spreekt gelukkig Engels, de mensen waar we verblijven niet. We kijken in de middag in de tuin met de man des huizes. Hij heeft een mooie zaagmachine in de tuin staan die aangedreven wordt door een dieselmotor. Trots demonstreert hij samen met de buurman hoe hij hier het hout kan zagen. We eten ‘s-avonds rijst met vlees en groente en banaan als toetje. De mensen gaan hier vroeg naar bed, dus wij ook maar. Een douche hebben we hier niet, alleen een bak met koud water en een plastic schepje. De wc is een gat in de grond in een hokje. Op ons bed blijkt alleen een deken te liggen, dus weer komen de lakenzakken van pas.

Maandag 5 januari 2015

Reinier heeft helaas last van zijn buik gekregen en gaat eerst 4 keer helemaal naar beneden naar de wc. Maar elke keer als hij weer gaat liggen moet hij weer. Hij gaat dus maar in de hangmat liggen, naast de wc. We zijn weer blij met onze wc rol die we tegenwoordig altijd bij ons hebben op reis. Iedereen is vroeg uit de veren, als de hanen kraaien. Om half 8 krijgen we lauwe rijst met bonen en wortel en iets met kokos. Omdat Reinier zich niet goed voelt gaat Leontine alleen op excursie met de gids.

Achter op de motor in plaats van met de fiets, zoals gepland. Eerst bezoeken we een lagere school waar we in een aantal klaslokalen kunnen kijken. Alle kinderen hebben een donkerblauwe of zwarte broek of rok aan met iets wits er boven. Al is dat van de meeste kinderen iets smoezelig wits. 1 kindje staat bij het bord en leest hardop en de rest dreunt het na. Alles is open. Achter in het lokaal staat een grote pan met rijst en een soort soep, dit blijkt het ontbijt. Er zitten 100 kinderen in de ochtend op school en nog eens 100 andere kinderen in de middag. Dit omdat de school te klein is geworden. Deze school is tot stand gekomen met hulp van het buitenland.

Daarna bezoeken we een felgekleurd tempelcomplex met een oude en een nieuwe tempel. De monniken zij aan het werk, er wonen hier 20. Via nog een een high school gaan we naar een oud tempelcomplex in het bos. Er zijn 3 groepen tempels en er staan nu ongeveer nog 8 ruïnes van tempels, maar ooit waren het er veel meer. Er zijn er veel verdwenen door natuurlijk verval maar ook door bommen. Ze liggen prachtig in een stil en sereen bos en er is helemaal niemand. Het geeft dit alles een mystieke sfeer. Van de centrale groep Ta Keo is er nog 1 tempel met een entree met 2 leeuwen, alle andere zijn verwoest en er staan er nog 2 in een museum. De noordelijke groep staat dichterbij elkaar en hier zijn ze bezig met restaureren.

Rond lunchtijd terug bij de homestay en wederom eten we rijst. In de middag stappen we nog op de fiets naar de rijstvelden. Het zijn oude kleine geroeste fietsen waar je niet te hard moet willen doortrappen. Bij de rijstvelden aangekomen gaan we maar gewoon verder lopen. Er is een tractor bezig met ploegen, er zijn mensen rijst aan het planten en er zijn mensen aan het vissen in kleine poeltjes met hengel of bootje. In het regenseizoen staat hier zo’n 2 meter water, nu is het vooral droge grond. Einde van de middag worden ook de koeien en de waterbuffels teruggehaald naar huis en de kinderen komen uit school en fietsen al zwaaiend langs. We wachten tot de zon ondergaat en fietsen dan terug naar ons tijdelijke huis.

Dinsdag 6 januari 2015

Tijd om weer te vertrekken, om 8 uur worden we uitgezwaaid door “onze” familie en brengt de tuktuk ons terug naar Kampong Thom. We worden nu opgehaald door een auto met chauffeur. Onze eerste stop is een oude Angkor brug Spean Praptos, geheel van soort lavablokken opgebouwd met aan het begin slangenhoofden. Prachtig bewaard gebleven. Daarna rijden we door naar het Beng Melea tempelcomplex. Pas in 2011 is dit geopend en vanaf 2003 zijn ze bezig geweest om alle mijnen op te ruimen. Het wordt nog relatief weinig bezocht omdat het vrij ver van Siem Riep ligt. Volgens onze gids was deze tempel een soort “probeersel”voordat de betreffende koning aan het Angkor Wat tempelcomplex begon. We betalen hier $5 entree. In deze 12e eeuwse tempel zie je hoe de natuur zich in de tempels binnendringt. Omdat het relatief rustig is kunnen we foto’s maken zonder dat er mensen op staan. Erg bijzonder.

Na dit bezoek rijden we door naar Siem Riep waar we rond 14 uur arriveren. Ons hotel Claremont ligt net buiten het centrum. Onze kamer heeft airco en we hebben weer een normale wc en douche, ook wel weer prettig. Met het plattegrondje gaan we op weg en hebben al snel een prima koffietentje gevonden. De sfeer is hier gemoedelijker dan in de hoofdstad maar het is ook wel echt op toeristen gericht. Er zijn ook weer vele markten. In de avond maken we een plan voor de komende dagen en we regelen vast een tuktuk voor een tour voor de dag van morgen.

Woensdag 7 januari 2015

Om kwart over 7 zitten we bij het Rooftop Restaurant op de 6e verdieping van ons hotel. Er is genoeg keuze en met een voldaan gevoel kunnen we deze dag op weg. In plaats van een tour door de “country side” van alleen een ochtend heeft onze gids bepaald dat we vandaag een hele dag naar de tempels gaan. Dus moeten we onze tuktuk die we in de middag geregeld hadden eerst weer even afzeggen, dit doen we dan een andere dag. We gaan eerst naar de ticket office van Angkor Wat waar een foto van ons gemaakt wordt voor op onze pas en voor $40 p.p. kunnen we 3 dagen het tempelcomplex in. 20% van dit geld gaat naar Unesco en 80% naar private bedrijven.

We rijden eerst naar Angkor Tom en bezoeken eerst een tempel links van de ingangspoort en gaan dan net als de hele horde de zuidelijke toegangspoort door. Je komt dan terecht bij de Bayon tempel, de tempel met de gezichten op de torens. Op de wanden worden hele verhalen uitgebeeld. Hier worden we al geconfronteerd met een grote drukte, maar het blijft een prachtige tempel.

Van de Bayon gaan we naar Baphoun, de Royal Palace, de Leper King & Elephant Terrace en daarna weer in de auto naar Ta Prohm (ook wel de “Jungle Tempel” genoemd). In deze tempel is de film Tomb Raider opgenomen met Angelina Jolie. Hier zie je op sommige plekken ook de enorme wortels van de bomen al hebben ze ook veel weggehaald. Ook hier is het erg druk en heet en ons water gaat er had doorheen. Voor de lunch worden we bij een restaurant gedropt, wel aardig eten maar niet echt bijzonder en redelijk prijzig.

Dan is het tijd om echt naar de Angkor Wat tempel te gaan. We worden afgezet bij de achteringang want die is minder druk. Onze gids vertelt ons heel veel en er is ook heel veel te zien. Het is allemaal heel mooi, maar op een gegeven moment worden we toch een beetje tempel moe … en drukte-moe. Mensen, mensen, mensen die precies gaan zitten waar jij een foto wil maken, die maar kakelen etc. We verlaten het complex via de hoofdingang in het westen. Angkor Wat is de enige tempel die de hoofdingang op het westen heeft, alle andere hebben die op het oosten. We worden uiteindelijk aan het einde van de dag teruggebracht naar ons hotel.

Donderdag 8 januari 2015

Om 7 uur staan we buiten en staat mr. Chengg de tuktuk chauffeur waar we mee afgesproken hebben al klaar. Voor $30 zal hij ons vandaag naar al de plekken brengen die we afgesproken hebben. Eerst gaan we naar de Banteay Srei, een 37 km verderop gelegen tempel. We hopen hier door ons vroege vertrek voor de grote drukte te zijn. Het is nog wel rustig onderweg maar we worden toch wel al ingehaald door busjes. Het is al drukker dan we hadden gehoopt en met ons komt er net ook een volle bus met Koreanen. Het is wel een mooi klein tempelcomplex met een pastelachtige kleur steen en fijne inscripties. We nemen terug een ander pad en daar is niemand meer te bekennen.

De volgende stop voor deze dag is de Vlindertuin. We krijgen hier een gratis rondleiding en zien verschillende rupsen, coconnen en net uitgekomen vlinders. Er vliegen ook allerlei vlinders rond, dit is weer even iets anders dan een tempel. En dan op naar de volgende tempel Preah Khan. We komen veel tuktukjes tegen die allemaal nu richting Banteay Srei gaan. Bij Prea Khan is het een stuk rustiger en als je even geduld hebt dan kan je zelfs een foto zonder mensen maken. Prea Khan is een langgerekte tempel met allemaal gangen waar naar de uitgangen toe de deurtjes steeds kleiner worden. Er zijn ook nog een paar prachtige ingegroeide bomen in het complex. Buiten de tempel kopen we nog een soort schilderij op rijstpapier met de afbeelding van Angkor Wat.

Tijd om te gaan eten, ze staan ongeveer te vechten om ons en de prijzen zijn behoorlijk. Toch nodigen we onze tuktukchauffeur maar uit om met ons mee te eten, wel zo gezellig. Dan gaan we verder naar de Ta Som tempel, een kleinere tempel maar met een prachtige “ingang” met boom aan de achterzijden en hier is het relatief rustig. Er staan 2 meisjes souvenirs te verkopen, Reinier vraagt waarom ze niet op school zitten en ze zeggen dat ze in de ochtend naar school zijn geweest. Ze blijken in vele talen van 1 tot 10 te kunnen tellen en ook van ieder land weten ze de hoofdstad. Reinier vindt dit toch wel grappig dus koopt maar 2 koelkastmagneetjes. En de kinderen gaan weer naar de volgende toeristen, deze keer in het Italiaans, erg grappig en slim.

Om half 4 gaan we naar de laatste tempel van vandaag de Pre Rup. Hier klimmen we helemaal omhoog en wachten net als velen anderen tot de zon ondergaat. Om kwart voor 6 worden we allemaal gesommeerd de tempel te verlaten. Het park gaat dicht, de ware uittocht van fietsers, wandelaars, tuktuks e.d begint, iedereen gaat terug naar de stad. We eten nog wat bij een restaurantje waar we eerder zijn geweest en dan zit de dag er weer op. Best vermoeiend die tempels.

Vrijdag 9 januari 2015

Deze ochtend kunnen we “uit”slapen, we worden pas om 8.30 uur opgehaald. We gaan op weg naar het platteland en de weggetjes worden steeds smaller en slechter. Na een klein uurtje rijden we ontvangen bij de Cambodian-Dutch organisation. We zien het huis waar 5 wezen worden opgevangen en ook de vrijwilligers (vaak uit Nederland) verblijven. We krijgen uitleg over de organisatie en kijken even bij de bouw van het nieuwe huis. Als eerste bezoeken we de Health Clinic. Mensen komen hier vooral met maag-darm-problemen, diarree m.n. door slechte hygiëne en slecht water. Er staan dan ook vooral antibiotica en ORS. Ook worden er controles gedaan voor zwangere vrouwen en bevallingen. Er blijkt net een kindje geboren.

In de naast gelegen school krijgen de kinderen Engelse les. Reinier speelt even voor leraar en de kinderen zingen daarna 2 Engelse liedjes voor ons. De volgende stop is de Primary School en ook hier mogen we even in de klas kijken. Hier zien we ook een aantal vrijwilligers die de leraar ondersteunen. We rijden daarna verder naar het volgende dorpje en daar stappen we op een gemotoriseerde kar, een soort moderne uitvoering van een ossenkar. Omdat het geregend heeft moeten we door flinke plassen heen maar ook door de struiken en door kuilen en gaten en zo wordt een tochtje van normaal 10 minuten opeens 30 minuten.

Maar dan komen we uit bij de tempel Prasat Banteay Ampil tussen de bomen die niet op de kaart of in gidsen staat. Er is weinig bekend over wie dit gebouwd heeft en wanneer. Het complex staat op sommige plekken gestut. Hier hebben we het rijk alleen en alle tijd op alleen rond te neuzen. Daarna hobbelen we opnieuw terug door de struiken en plassen en keren dan even later met de auto terug naar het eerste huis. Hier wacht de gids op ons en die brengt ons eerst weer naar een restaurant. Deze keer is het eten inclusief in de excursie en krijgen we een prima 3 gangen menu.

We worden uiteindelijk afgezet bij een fietsverhuur in de stad omdat onze gids iemand af moet halen bij het vliegveld. Hier huren we 2 mountainbikes voor 1,5 dag voor $5 per fiets. We weten inmiddels al een beetje de weg en met de gids zijn we snel op de plekken waar we heen willen. Even koffie drinken, even naar de markt en daarna lekker eten. De fietsen hebben hier hebben geen licht, ook de tuktuks vaak niet, maar gelukkig is de straat vrij goed verlicht. We mogen van de eigenaar van het hotel de fietsen achter het hotel parkeren waar ook de motor van de eigenaar staat.

Zaterdag 10 januari 2015

Om 4:30 uur gaat ons wekkertje en om 5 uur zitten we in het donker op de fiets. Met hoofdlampje en zaklampje op de rugzak hopen we nog een beetje zichtbaar te zijn. Het is al best warm op dit tijdstip. Er blijken toch ook alweer tuktuks op de weg zijn. Bij de ingang van het tempelcomplex krijgen we een laatste knipje op onze 3 dagen kaart. We gaan in optocht richting Angkor Wat en na zo’n 25 minuten parkeren we onze fiets. Omdat we nog niet ontbeten hadden kopen we hier een broodje en koffie. We volgen iedereen naar binnen en het blijkt al behoorlijk druk. We proberen nog een plekje te vinden waar we de tempel kunnen zien. Helaas is het bewolkt en hebben we niet echt een bijzondere zonsopgang. We houden het op een gegeven moment maar voor gezien, mooier gaat het niet worden.

We fietsen snel door naar Angkor Thom en nu nog geen file en dus ook beter om foto’s te maken en met mooier licht. Dan snel door naar de Bayontempel. De zon verlicht net de 1e gezichten op de torens en het is nog heerlijk rustig en dat is echt genieten dus. We krijgen snel door dat dit de manier is om in alle rust de tempel te ontdekken. En als de drukte dan op gang komt maken dat je wegkomt. En zo zijn wij dus ook om 8 uur in de ochtend alweer op weg terug naar de stad. Zo’n 50 minuten later zijn we terug bij het hotel en zijn we de hele intocht tegen gekomen die allemaal richting de tempels gingen. In het hotel kunnen we nu nog even op ons gemak ontbijten.

Na het ontbijt fietsen we 15 km naar het Tonle Sap meer. Onderweg komen we nog een krokodillenfarm tegen waar we even een kijkje nemen. We zien 8 bassins vol met krokodillen in de leeftijd van 3 t/m 20 jaar oud. Het centrum is een “breeding”centrum, de eieren worden verzameld en als de kleine krokodillen uit het ei komen worden ze voor $20 per stuk verkocht aan voornamelijk Vietnam. Er zijn nu helaas geen kleine krokodillen te zien. We fietsen verder en het is behoorlijk heet, we blijven flesjes water kopen. We zien maar weinig mensen op de fiets, het zijn vooral tuktuks en bussen.

We rijden langs groene rijstvelden, meertjes met lotusbloemen en komen dan bij een dorp op palen. Daarna komen we bij een soort betonnen entree en er lijkt hier nog heel wat meer gebouwd te gaan worden. Voor een boottocht is maar 1 optie en dat is $20 per persoon voor een privé-boot. Het water is modderbruin. We varen de rivier af en horen dat we waar we nu bomen zien in de regentijd de drijvende dorpen liggen. Het waterniveau ligt dan velen malen hoger en het meer wordt veel groter. De dorpen liggen nu in het meer en moeten continue verkassen omdat het waterniveau de komende maanden nog verder zal dalen. Echt alles is hier drijvend, de winkels, de scholen, de kerk, de tempel, etc. De bevolking is een mix van Cambodjanen, Vietnamezen, Chinezen en Islamieten. 90% van de bevolking is visser en hun inkomen is erg laag. We zijn maar weer zo aardig om een zak rijst van 30 kg aan de school te schenken en brengen deze met het bootje naar de school. Daar kunnen de kinderen van de school 1 dag van eten, ze krijgen namelijk 3 rijstmaaltijden per dag. We mogen ook even op de foto met de kinderen als dank voor de rijst.

We bezoeken nog een drijvende souvenirshop met restaurant en hier ook een mini mini visfarm en een mini krokodillenfarm. Als we alles gezien hebben varen we terug naar het beginpunt. Het is zeker nog een uur terugfietsen naar Siem Riep. We stoppen onderweg bij een restaurantje voor een koud biertje en een shake. In het hotel dachten we lekker een warm bad te kunnen nemen, maar dat werd een lauw bad deze keer. We brengen de fietsen terug en lopen in de avond naar de stad en eten voor de laatste keer in het ons bekende restaurantje. We worden inmiddels wel een beetje moet van het continue: You buy…. You buy, iedereen wil iets van je. Hoe harder ze roepen hoe harder wij doorlopen. We dachten nog een tuktuk nemen maar die wist het hotel niet en wilde opeens de hoofdprijs, nou dan lopen we wel terug. In de avond pakken we alvast onze rugzakken voor het grootste deel in.

Zondag 11 januari 2015

Deze keer kunnen we nog een keer uitslapen en genieten we voor de laatste keer van ons ontbijt op het dakterras. Om kwart over 9 nemen we de tuktuk naar het vliegveld en rijden nu ook door een deel van Siem Riep waar we nog niet geweest waren. Een deel met mega grote luxe hotels, niet helemaal ons segment. We worden netjes voor de deur van het vliegveld afgezet en kunnen via de Early Check In meteen inchecken en onze rugzakken inleveren. We vliegen nu van Siem Riep naar Singapore, een vlucht van ongeveer 2 uur en arriveren om 15 uur aldaar. We moeten echter nog wachten tot 23.55 uur voor onze volgende vlucht en vragen of we niet even de stad in mogen gaan. En ja hoor dat kan gewoon, we moeten even wat formulieren invullen en krijgen weer een stempel erbij in ons paspoort.

En zo staan we opeens in Singapore en kopen een kaartje voor de trein. Iedereen is erg aardig op ons uit te leggen hoe we waar kunnen komen. Alles is zeer schoon en netjes. We stappen uit bij Raffles Place, duidelijk een zakendistrict. We gaan op zoek naar de 3 torens met er bovenop een tuin, zwembad, restaurant en viewing platform welke we uit het vliegtuig gezien hebben. Het is hier drukkend warm en er hangen donkere wolken. Het blijkt nog wel een stukje lopen en dus drinken we even koffie bij een Starbucks. Via een enorm luxe shopping mall komen we uiteindelijk bij The Sky Walk. Hier kunnen we naar de 50e en 57e verdieping van het gebouw, dit kost echter wel $23 p.p. Lang leve een Visacard. Met een snelle lift zoeven we naar boven waar we werkelijk een prachtig uitzicht hebben met dreigende wolken. Nog geen kwartier later hebben we flinke regenbui en is alles opeens in een grijze mist gehuld. We besluiten gewoon maar rustig af te wachten tot het donker wordt en zo kunnen we uiteindelijk nog genieten van Singapore met de vele lichtjes in het donker.

Het is alweer 19 uur voor we weer beneden staan en we gaan op zoek naar een eettentje die we uiteindelijk vinden in de shopping mall in een speciaal eetgedeelte. Het is niet het meest smakelijke maar de maagjes zijn weer gevuld. Op de weg naar het treinstation kijken we onze ogen weer uit bij al die luxe winkels: Gucci, Prado, Armani, Burberry etc zijn hier allemaal vertegenwoordigd. We blijken even in de rij te moeten voor een kaartje en nu blijkt dat we ons kaartje van de middag gewoon kunnen opwaarderen. We weten inmiddels hoe het hier een beetje werkt en ook al moeten we 2 keer overstappen gaat het allemaal heel snel en zijn we weer bij het vliegveld. Toevallig komen we ook gelijk uit bij Terminal 3. We moeten weer even langs de controle voor een stempel en zijn dan weer binnen. Na nog wat eten gaan we naar de gate. We vertrekken op tijd, 14 uur vliegen voor de boeg.

Maandag 12 januari 2015

Een donkere vlucht want alle 14 uur is het donker buiten. We krijgen nog een soort diner voor ons op een tijd midden in de nacht en ongeveer 3 uur voor aankomst een soort ontbijt. We vermaken ons met film kijken, lezen en schrijven. Om 10 voor 7 landen we weer in Nederland. Welkom terug in het koude kikkerlandje.